Στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα «Από την κρίση στην ανάπτυξη: Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών»
by site_author | 14 Ιουν, 2018
«Με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχουμε βάλει τις βάσεις μιας συνεργασίας επωφελούς για τις ΜμΕ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 – σήμερα η συνεργασία αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη συμμετοχή και την προώθηση μιας κρίσιμης σημασίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα με θέμα «Από την κρίση στην ανάπτυξη: Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών».
«Ο στόχος των συνεργειών μας με τους φορείς επιχειρηματικότητας είναι διπλός. Αφενός να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να μην οδηγηθούμε ξανά στο επικίνδυνο αδιέξοδο του χθες. Και αφετέρου να οικοδομήσουμε ένα νέο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με αξιοπρεπείς δουλειές. Τον μόνο τρόπο για να γίνει η Αττική, η Ελλάδα πόλος έλξης, έτσι ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να μην αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης. Τον χαιρετισμό μετέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν, χθες, Τετάρτη 6 Ιούνιου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), έγινε παρουσίαση του Προγράμματος «Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών», καθώς και των πρώτων αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα στήριξη επιχειρήσεων, από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΕΑ.
Μέσω του προγράμματος θα υποστηριχθούν δωρεάν 600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:
• Μια ημερίδα που αποτελεί σπουδαία υπόθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής. Για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – αυτήν ακριβώς που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Αυτήν που οφείλουμε όλοι, φορείς ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, να βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια της για να σταθεί στα πόδια ξανά η εθνική οικονομία, στο πλαίσιο της συντεταγμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.
• Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου φορέων – του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών». Ενός δικτύου το οποίο σταθμίζοντας τον παράγοντα που ονομάζεται «επιχειρηματικός κίνδυνος», συμβάλλει στη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μια πλήρης υποστήριξη σε τρία επίπεδα: Διάγνωσης – Θεραπείας – Παρακολούθησης.
• Μια πιλοτική εφαρμογή τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν το αντικείμενο τούτης της Ημερίδας. Όμως το αντικείμενο της Ημερίδας δεν αφορά μόνο αόριστους αριθμούς. Αλλά και «επιτυχημένες ιστορίες» ανθρώπων. Ιστορίες Ελλήνων επιχειρηματιών που εντάχθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Κατάφεραν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.
• Επιχειρούμε μαζί για ένα νέο επιχειρείν. Ένα επιχειρείν, καινοτόμο, εξωστρεφές, οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του χθες. Στραμμένο στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ:
«Το μεγάλο στοίχημα αυτού του προγράμματος παραμένει το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε όλο και περισσότερους ωφελούμενους επιχειρηματίες», τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, προσθέτοντας: «Και μιλάω για πραγματικά ωφελούμενους. Ακόμα και ένα ποσοστό αυτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να εμφανίσει βελτίωση στη λειτουργία τους, για εμάς είναι μία ένδειξη. Μην ξεχνάμε πως το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και υλοποιείται σε μία χώρα που το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα έντονες οχλήσεις που ξεπερνούν τις αποφάσεις και τη στρατηγική που θέτει ο μεμονωμένος επιχειρηματίας. Το μοντέλο που εφαρμόζουμε έχει, όσο είναι δυνατόν, προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και λειτουργεί με ρεαλισμό απέναντι στην δική μας πραγματικότητα. Μεγάλο στοίχημα επίσης είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες, να φτιάξουμε συμμαχίες και ένα εθνικό δίκτυο που θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πορίσματα του προγράμματος και γιατί όχι να τα μετουσιώσει σε συγκεκριμένες πολιτικές όπως αντίστοιχα έγινε κάποια χρόνια πριν και στις χώρες – οδηγούς του προγράμματος».
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρης Νικολαρόπουλος καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Π.Τ.Α. Αττικής.